söndag, november 27, 2005

BrunchBaby


Klockan 8.56 den 23 november fick vi äntligen vår lille Filip. Hans ankomst var något dramatisk: de intensiva värkarna klämde åt honom på ett sätt som gjorde att pulsen sänktes drastiskt, och till slut var akut kejsarsnitt det enda alternativet. Jag var vaken hela tiden och allt gick bra, även om det var rätt otäckt för både mig och Carl.

Efter tre mysiga, lugna dygn på BB Stockholm, där vi blev oerhört väl omhändertagna av den fantastiska personalen, fick vi åka hem. Även om jag inte precis är i toppskick mår jag förhållandevis bra. Carl sköter all markservice och nästan alla blöjbyten medan jag fokuserar på min nya roll som Den Stora Tuttgudinnan, och att vila upp mig såklart. Jag håller dessutom på att öva upp min förmåga att surfa och skriva med en hand. Känns som en färdighet som kommer att behövas framöver ...

Att jag aldrig fick någon jättemage hade förresten sin förklaring: lille Fille vägde bara 2870 g när han föddes, och 49 cm är kanske inte heller så mycket att hänga i julgranen. Men hans pluttiga dimensioner kompenseras lätt av det faktum att han utan tvekan är världens finaste bebis.

tisdag, november 22, 2005

Pling?

Nu ska jag egentligen inte ropa hej för tidigt, men imorse kom värkarna igång. Fortfarande inte särskilt regelbundna, täta eller kraftiga, men de gör tillräckligt ont för att jag ska våga tro att jag kanske blir mamma inom högst några dagar. Och med lite tur, kanske imorgon ...

Om jag inte bloggar på ett tag så vet ni alltså varför. Håll tummarna för oss alla tre.

söndag, november 20, 2005

Mosebackebrunch

I sann Brunchgirl-anda bestämdes det att vi skulle testa ett nytt brunchställe i helgen: Mosebacke. C:s pappa gjorde oss sällskap – trevligt!

Varje lördag och söndag är det jazzbrunch på Mosebacke. För 140 kr får man brunchbuffé (inkl kaffe men inte juice) och livemusik. Klockan tolv är det proppfullt men vi har tur och lyckas få ett bra bord. (Musiken är förstås ett plus för den som gillar jazz, men volymen är ganska hög, så om man vill kunna prata med sitt bordssällskap gör man klokt i att inte sätta sig precis intill scenen.)

Buffén är ganska stor och helt okej: rejäla och onyttiga saker som kycklingvingar, prinskorv och självklart bacon & ägg. Äggröran är förresten väldigt god - krämig och fluffig med mycket smak. Utöver flottigheterna finns även sallader, vårrullar och falafel. Inget extraordinärt, inget sofistikerat, men däremot avslappnat och bakisvänligt.

Allt som allt: inget för den som vill ha en mysig, lugn stund med morgontidningen – snarare ett kul ställe att träffas dagen efter kvällen innan.

Älskling, varför gråter bebisen?


Aya säljer en massa japanska leksaker, bl a Bearbrick-björnar och nallar från Gloomy. Det mesta är dock roligare för vuxna än för barn, t ex denna nalle som har följande beskrivning:

"Det första du ser är värdens sötaste björn, men första intrycket ljuger, Gloomy är din värsta mardröm. Så lita aldrig på första intrycket, mardrömmen fortsätter och fortsätter och Gloomy är ute efter dig.

Obs detta är ingen leksak att leka med. Gloomy har hårda långa vassa klor. "Leksak för vuxna.""

Charmigt ...

fredag, november 18, 2005

Chokladutflykt nr 2


Jag och maken tog en liten tur på stan idag och passade på att besöka Chocolatte.

Mysfaktorn är klart högre än på Robert E:s, som känns något steril i jämförelse. Här är man omgiven av choklad i alla möjliga former: praliner, stänger, påsar, askar. Kakor, krossade bönor, kakaopulver, chokladflingor. Att säga att det rycker i plånboken vore en underdrift. Utbudet är stort, roligt och genomtänkt, och miljön modern men samtidigt härligt traditionell. Detta är en Riktig Chokladbutik.

Även här går det att ta sig en fika. Vi beställer varsin kopp varm choklad – en traditionell och en med apelsin- och kardemummasmak (32 kr). Dessutom väljer vi två belgiska praliner var från de glänsande högarna bakom glaset. Pralinerna är urgoda. Den varma chokladen är dock lite av en besvikelse – inte alls så mörk och mustig som vi hoppats på, trots att den är gjord på smälta chokladbitar. Hade önskat mer choklad i förhållande till mängden mjölk.

Allt som allt: Robert E:s gör en riktigt vass varm choklad, men ska jag handla går jag nog hellre till Chocolatte.

onsdag, november 16, 2005

Chokladutflykt nr 1

Via Shortcutklubben Chocoholics har jag fått tips om två nya chokladställen: Robert E:s chokladlounge på Odengatan 72, och Chocolatte på Östermalmstorg 5. Testade det förstnämnda idag.

Robert E:s är lätt att missa från gatan, men när man väl har tagit sig genom den smala lilla gången och nedför trapporna möts man av en minimalistisk, på gränsen till kal, butik med ett pedantiskt uppställt men spännande chokladsortiment. Här finns även en liten hörna där man kan avnjuta en kopp varm choklad och några praliner. Självklart gjorde jag det. Chokladen var inte särskilt billig – 33 kr – men väl värd pengarna. Körbärspralinen slank också ned utan problem.

Efteråt provsmakade jag lite av deras brytchoklad. Godast var nog den som var smaksatt med chili och muscovadosocker. Köpte hem några praliner till maken och eftersom de försvann inom några minuter antar jag att de var godkända. Lyckades slita åt mig en av kardemummapralinerna (en av storsäljarna, enligt expediten) innan påsen tömdes helt, och ja, den var god.

Allt som allt: ett trevligt ställe för den som behöver en snygg och snabb chokladkick.

Boktipset


Har precis läst ut Tusen små bitar av James Frey. Gick på ett nafs, 500 sidor till trots. Engagerande och intressant, men jag vet inte om jag orkar läsa uppföljaren. Har liksom fått nog av knarkmisär för den här gången.

Med tanke på att min hjärna snart kommer att marineras i mammahormoner vågar jag inte påbörja något alltför intellektuellt krävande i bokväg. Nästa projekt blir nog att fortsätta med Stephen Kings* Dark Tower-serie (V-VII). Ända sedan jag som tioåring blev vettskrämd av Pet Sematary har jag gillat King, även om han har sina bottennapp och egentligen var lite bättre förr. Favoriterna:

1) The Stand
2) The Talisman
3) The Long Walk (en rätt okänd pärla)
4) The Dark Tower II + III (på delad plats)
5) It (bortsett från slutet)

*) Med tanke på hur mycket stålar SK sitter på borde han ha råd med en åtminstone halvsnygg hemsida, tycker man ... den nuvarande är fruktansvärd.

lördag, november 12, 2005

fredag, november 11, 2005

Budgettips?

Skippade Stella-släppet på H&M igår. Dels för att jag helt enkelt inte orkade gå upp. Främsta anledningen var dock att jag kvällen innan var inne på Försäkringskassans hemsida för att göra en anmälan om föräldrapenning. När jag fick se hur mycket (eller snarare lite) jag får ut varje månad så var det bara att acceptera att det där med okynnesshopping är något jag kan glömma framöver ...

Som tur är vet jag att jag kommer att vara ganska så cocoonig, trött och osugen på att gå ut under de första bebisveckorna. Vad gäller julklappar tänkte jag se hur mycket jag kan köpa på internet. Skönt att sköta inköpen hemifrån i stället för att behöva manövrera en barnvagn med tämligen ny bebis genom hysteriska folkmassor.

Har ni några bra nätshoppingtips? Skriv gärna i Comments eller maila mig på brunchgirl@mac.com (med tanke på att såväl maken som övrig familj läser min blogg).

Funderar även på att testa Garniers krämer, som ett budgetalternativ till mina älskade Bioline-produkter. Lisa (som tidigare använt samma Bioline-produkter som jag) har nämligen fått prova dem och blivit förvånad över hur bra de faktiskt är, trots det låga priset, de fula förpackningarna och den "billiga" doften. Ska nog tigga till mig ett par små provburkar för att se om de verkligen är all that. Vore lysande att kunna köpa krämer till en fjärdedel av det pris jag betalar idag ...

tisdag, november 08, 2005

Life in slow motion


En bra sak med att vara höggravid är att man lär sig ta saker i sin egen takt. Det går helt enkelt inte att springa till bussen. Det går inte att raska på stegen så att man hinner över innan det slår om till rött. Brukar man oftast välja fel kö i vanliga fall kan man räkna med att man alltid gör det som gravid.

Alltså blir det en hel del väntetid. Man väntar på nästa gröna gubbe, eller på nästa tunnelbana, som går om 7 minuter. Man ser alltid till att ha en bok med sig. Man lär sig ta vara på dötiden.

Och efter ett tag märker man att man mår väldigt bra av det. Man går långsammare, ser mer, tänker nya tankar. Man tycker synd om folk som stressar, som tränger sig, som jagar minuter och sekunder.

Livet blir helt enkelt lite skönare. Jag antar att jag kommer att glömma bort det sedan när jag får tillbaka min vanliga, obebulade kropp, men jag njuter så länge det varar.

fredag, november 04, 2005

I väntan på ...

Hej hej

Okej, måste få gulla av mig lite. Tror jag fick en extra dos mammahormoner i samband med besöket hos barnmorskan i dag. Vilket resulterade i köpet av den här elefanten från Jellycats, med det mjuuuuukaste tyget man kan tänka sig. Den blir bullens första mjukisdjur.

Dessutom höll jag på att gå sönder när jag var i en affär och hörde en pytteliten bebis som skrek på sånt där pyttebebis-sätt. Hans rätt så nyblivna mamma hade lite problem att mata honom och det skar verkligen i hjärtat att höra hur ledsen han var. Lustigt vad påverkad man blir.

Allt såg bra ut hos barnmorskan. Strålande blodvärden, och så har bullen sjunkit ned lite, vilket inte behöver betyda något men förhoppningsvis är han på väg hyfsat snart. Fast lite kul verkar det vara därinne – just nu buffar han runt så mycket att datorn håller på att knuffas ned från mitt knä.

Wow, jag ska få en bebis. :)

torsdag, november 03, 2005

Smink Q&A

Hurra! Även Ninni har börjat blogga. Ska bli kul att läsa om hennes shoppingäventyr.

Inspirerad av modefrågorna som både hon och jag stulit från andra komponerar jag en liknande enkät, fast om skönhet. Vore kul att läsa andras svar på samma frågor.

När började du sminka dig? När jag var 12 år
Vilken var din första riktiga sminkprodukt? En blå mascara från Pierre Robert som jag fick av min mamma
Och din första parfym? Diorissimo eller Le Jardin, minns inte vilken jag fick först
Vad var din största skönhetsmiss som tonåring? Att jag överdoserade min parfym rätt ordentligt, särskilt Benetton Colors
Beskriv din sminkstil idag: Rätt naturlig, egentligen lite för naturlig med tanke på alla roliga färger och produkter jag samlat på mig
Dina favoritsminkmärken: Shu Uemura, M.A.C., Nars, Chanel
Hur lång tid tar det för dig att sminka dig till vardags? 5-10 minuter beroende på hur mycket jag orkar anstränga mig
Du ska ut på stan och får bara välja två produkter att sminka dig med. Vilka blir det? Foundation och läppfärg
Vilken skönhetsprodukt köpte du senast? Ett lilabrunt läppstift från FACE, Evening Veil, som är en av mina favoriter
Den dyraste produkten du någonsin köpt: Har faktiskt aldrig köpt något skandalöst dyrt, men att jag kunde lägga drygt 500 kr på min älskade Shu Uemura-puderborste har fått några att höja på ögonbrynen
Ditt bästa budgettips: H&M:s Saltwater Spray för håret
Ditt sämsta sminkköp: M.A.C. Brow Set, en slags ögonbrynsmascara som är fullständigt hopplös att applicera snyggt
Och den bästa produkten som finns: Inte så originellt kanske, men Eight Hour Cream är ju en höjdare
När var senaste gången du vaknade på morgonen med sminket kvar? Ganska många år sedan. Jag tar bort sminket även när jag är vrålpackad – det sitter liksom i ryggmärgen.
Hur många läpprodukter (läppstift/läppglans) äger du, på ett ungefär? Ett tjugotal
Din önskeprodukt: En mascara som verkligen kommer åt ända in vid fransrötterna, så att man slipper "glappet"

onsdag, november 02, 2005

Hmmm


Såg Michael Hanekes Dolt hot (Caché) ikväll. Ska inte avslöja något, utan bara konstatera att jag gillar filmer som får en att tänka till. Se den!