lördag, september 27, 2008

Ekosnyggt

Jag kan inte med gott samvete kalla mig för en ekologiskt medveten konsument. I mataffären försöker jag välja de ekologiska alternativen – när de inte är extremt mycket dyrare (eller sämre, vilket de tyvärr ibland kan vara) – men annars blir det mycket H&M och Lindex till barnen, McDonalds, nytt i stället för secondhand (där är min mamma duktigare) och plånboken i första rummet.

Så att Ekovaruhuset på Österlånggatan är min favoritklädaffär beror inte så mycket på att den funkar ihop med den livsstil jag ännu inte riktigt anammat – även om jag onekligen känner mig som en bättre människa när jag handlar där – utan mest på att kläderna helt enkelt är jättefina. Idag köpte jag min tredje topp från Misericordia i samma veva som jag prackade på maken ett par jeans från Kuyichi. En rolig bonus var den snygga tygkassen som följde med jeansen, och som C sa att jag kunde få.

Dagens besök till ära hade jag på mig mitt förra Misericordia-köp. Älskar deras toppar – vackra motiv, bra kvalitet och ingen jätterisk för att stöta på någon annan i samma plagg.

torsdag, september 25, 2008

Helt okej ändå

Minus
- Rejäl förkylning med rosslig hosta
- Bebis som vaknar lite väl ofta på nätterna nuförtiden
- Treåring som ropar obegripliga saker vid 5-tiden, som vaknar och får fösas tillbaka till sin egen säng 06.10 och som ligger och sparkar runt i vår säng från 06.45 och tills vi inte orkar längre
- Resultatet av de tre föregående punkterna – ett snorigt, rödögt, vresigt vrak till Brunchgirl

Plus
- Snäll make som tar dagislämningen och låter mig återvända till sängen
- Att få samsova med klubbad säl nymatad bebis i två oavbrutna timmar
- Caffè Neros latte (nästan skrämmande uppiggande, är det knark i? Äsch, så länge det får mig att överleva dagen får det gärna vara flytande amfetamin)
- Snäll mamma som erbjuder sig att ta treåringen över både fredag- och lördagnatten för att jag ska få vila upp mig

onsdag, september 24, 2008

Fingerfärdig

Vissa spelar Tetris, andra kör speed typing. Är inte jättenöjd men kul är det. Tack för tipset DJ.

65 words

Speedtest


Edit:
68 words

Nä nu måste jag gå och lägga mig.

Teatime med Totiki

Snälla Mahir bjöd in mig till ett nytt bloggmingel igår. Denna gång presenterades nya features hos MTV och MySpace (möjligheten att dela med sig av och köpa låtar eller hela playlists, om jag förstod det rätt – en grinig Brunchbaby gjorde att jag fick försvinna bakom hörnet då och då), samt en skarp version av Totiki Me. Det sistnämnda är helt enkelt en sorts nav som samlar ihop alla ens olika communities. Skulle gärna testa det men tyvärr är det en programvara som kräver att man har Windows – men Sandra på Mahir sa att en webbversion var på g.

Även denna gång fick man en finfin goodybag, med en tygkasse från MySpace, påse + topp + katalog från Vero Moda, Superstay Powergloss läppglans från Maybelline, en Zipholder, Ultra Lift Pro-X från Garnier, Kung Fu Panda till PS2, riktigt goda karameller från Totiki, senaste VeckoRevyn, Emilia de Porets senaste singel (hon var dessutom där för att prata lite om sitt bloggande, riktigt trevlig tjej), en rosarandig Lap Schtick (laptopdekoration – glömde dock ta med den på bilden) och ett snyggt USB-minne från MTV. Riktigt generöst! Man tackar!

måndag, september 22, 2008

Läkarlinjen nästa?

Hedda gjorde detta personlighetstest och eftersom jag går och funderar på vad jag ska bli när jag blir stor passade jag på att göra detsamma. Korta men rätt så knepiga frågor. Är jag mest strukturerad eller mest ostrukturerad? Som mamma är jag så illa tvungen att vara strukturerad, men annars vet jag inte ... Och hur spontan är jag på en skala nuförtiden, även om jag gärna skulle vilja vara det?

Här kommer i alla fall resultatet:

Din personlighetstyp:
Kraftfulla, originella och känsliga. Slutför vad de påbörjat. Extremt god människokännedom. Lyhörda för andras känslor. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Respekterade för sin starka vilja att göra rätt. Oftare individualister än ledare eller underordnade andra.

Karriärer som skulle kunna passa dig:
Personalvetare, juristassistenter, lärare, läkare, tandläkare, kiropraktorer, psykologer, skribenter, musiker, artister, fotografer, förskole- och dagispersonal, studievägledare, bibliotekarier, marknadsförare, forskare, socialarbetare.

"Extremt god människokännedom" vet jag inte om jag håller med om, och jag slutför definitivt inte allt jag påbörjat, men om man tonar ned det hela (låter som en kombination av moder Teresa och Picasso) så känns det rätt okej.

Dock är nog dagisfröken inte riktigt min grej. Behöver inte fler galonbyxor i mitt liv, liksom.

söndag, september 21, 2008

Lantlig oas för ett litet stadsbarn

En av de bästa grejerna vi hittade på med Fille på Gotland var ett besök hos Mini-Djur-Gården.

På den lilla mysiga gården finns höns av många olika slag, ankor, gäss, kaniner och en gris. Ett besök måste bokas i förväg, och under turistsäsongen får man vara ute i god tid. Varje familj får en egen guidad visning och barnen får hjälpa till att mata de olika djuren och klappa kaninerna.

Har man tur är det ägarinnan Inger – en riktig eldsjäl och helt fantastisk med barn – som håller i visningen. Hon är mån om att allt ska ske på djurens och barnens villkor. De vuxna får titta på men är strängeligen förbjudna* att tillrättavisa barnen eller hetsa dem att göra saker som de inte vill/vågar. Vi tyckte det var roligt både att titta på alla djur och att se hur en nyvaken och ättikssur Fille blev alltmer nyfiken, modig och engagerad.

Vår visning skulle ta en och en halv timme men vi fick en massa bonustid (en fördel med att vara där under lågsäsong). Som trevlig avslutning fick vi köpa färska ägg – sex olika hönsägg och tolv vaktelägg för totalt en tjugolapp.


Ett besök kostar 70 kr/barn och 40 kr/vuxen. Rekommenderas å det varmaste. Den som tillbringar sommaren på Gotland har dessutom möjlighet att hyra en sommarkanin, med bur och alla tillbehör.

* Edit: Inger mailade mig och tackade för blogginlägget, men poängterade att det där med "strängeligen förbjudet" inte riktigt stämde – det handlar mest om just när barnen får klappa kaninerna. Djuren tål visst mer än vad föräldrarna ofta tror och då kan det bli dubbla budskap. Men rent allmänt tycker jag att man som förälder gott kan lita på att Inger tar väl hand om ens barn.

torsdag, september 18, 2008

Skulpturfabriken


Här är nyckelordet betong. När vi väl har köpt vårt arkitektritade hus på en enslig gotländsk hed ska vi självklart inreda det med Skulpturfabrikens strama betonghandfat, betongköksbänkar och betongväggplattor. Under tiden får vi nöja oss med att strosa runt i den vackra visningsträdgården och försöka klura ut hur vi ska ha råd med allt.

Semester = avkoppling?

Glöm inte att packa detta.

Gotlandssemestern var verkligen en lektion i hur man reser med barn. Visserligen fick Fille följa med till Kapstaden när han var fyra månader gammal, men sedan dess har vi antingen lämnat honom hos hans mormor när vi åkt på weekendtrippar, eller rest tillsammans med samma mormor (och morfar), vilket ju innebär en hel del avlastning. Denna gång var det bara vi fyra, en bil och en stuga (tack och lov med alla moderna bekvämligheter en barnfamilj kunde önska sig).

Vad vi har lärt oss:
- Man ska inte förvänta sig att hinna med mer än en aktivitet/sevärdhet per dag. Om ens det.
- Man ska inte förvänta sig att en liten pojke på knappt tre år ska uppskatta 1) fossiler 2) vacker natur 3) en himla god potatisgratäng.
- Å andra sidan ska man inte underskatta hur glad samma pojke kan bli av 1) allt som går att klättra på, t ex små raukar 2) gråsuggor och andra klappvänliga djur 3) vattenpölar.
- Eller hur glad man själv blir av att se honom så glad.
- Besök hos krukmakerier är bara att glömma.
- Romantiska middagar likaså.
- Gnäll smittar.

C och jag konstaterade att vi kom hem från vår semester ungefär dubbelt så trötta och stressade som innan vi åkte. Men några höjdpunkter blev det, som förtjänar egna blogginlägg. Coming up.

onsdag, september 17, 2008

Hepp

Tillbaka från Gotland. Carl tyckte att det var mycket lättare att packa bilen inför hemresan, och visst var det skönt att slippa åka nästan 10 mil med stora väskor i famnen. "Det blir väl så när man har lite mer tid på sig att packa."

Det, plus att vi dessutom råkade glömma kvar en ganska stor resväska på stugans övervåning.

Som vanligt skyller jag på amningshjärna.

fredag, september 12, 2008

Blå lagunen

Vårt halvhemliga fossilsmultronställe på Gotland. Mitt i skogen, helt öde, sagolikt vackert.

måndag, september 08, 2008

Inte Louboutin ...

... men betydligt mer Gotlandsvänliga: ett par rejäla, bekväma gummistövlar från Viking. Tillsammans med en fin kofta och ett par yllestrumpbyxor är de till och med ganska snygga. Tycker jag. Eller så håller jag på att förvandlas till en skogsmulle.

lördag, september 06, 2008

Tidigt firande av tredje bröllopsdagen

Plats: Hemma
Deltagare: Jag, maken, bebis (något gnällig)
Meny:
Taittinger Brut Réserve
Lätthalstrad pilgrimsmussla med citron
Belon-ostron
Havskräftor
Smögenräkor
Hel krabba
Lyxbaguette
Espresso
Chokladbakelser
Bröstmjölk (endast till ovannämnda bebis)
Kärlek

fredag, september 05, 2008

Biten

Nej, jag har inte försvunnit. Eller jo, in i Bella Swans vampyrvärld. Som alla säger – jag vet inte vad det är som gör att man fastnar (och visst finns det saker att störa sig på, till exempel att Edward knappt kan titta på Bella utan att hon nästan kissar på sig), men jag är i alla fall glad att jag fortfarande har många, många sidor kvar att läsa.

(Och ja, det går lite långsamt, men har man barn så har man.)