måndag, juli 27, 2009

Swing it baby!

Allt på ett ställe


Fram till nu har Alvedon, barnnässpray, fästingplockare, Xylocain och andra medicinska nödvändigheter varit utspridda på diverse smarta gömställen i vårt hem. Nu bor de allihopa i Apotekets fina medicinlåda. Det är mycket som får plats och lådan kostar bara 89 kr.

söndag, juli 26, 2009

En vanlig semesterdag

04.00: Frank vaknar och vill ha välling. Nu. Gråter HÖGT under de tre panikartade minuterna som det tar för oss att fixa sagda välling. Efteråt somnar han sedan om i vår säng; att lägga tillbaka honom i den egna sängen innebär bara mer gråt och vi är alldeles för trötta för att ta fajten.
06.45: Någon av pojkarna vaknar, vilket innebär att den andre pojken också vaknar. Jag eller C går upp beroende på vems tur det är. Än så länge är vi visserligen fortfarande överlyckliga över att inte längre behöva gå upp vid 05-tiden, så vi ska absolut inte klaga över denna punkt.
07.00-07.30: Hyfsat harmoniskt. Fille sitter hypnotiserad framför Bolibompa medan den vakna föräldern äter frukost i köket (inklusive dubbel espresso). Frank sitter med i köket och kastar plommonbitar, brödbitar och/eller ostskivor ned på golvet, på föräldern i fråga och ibland i munnen. Fille kommer in för att slänga i sig en snabb macka innan han sedan försvinner ut igen för att titta vidare på Bolibompa.
07.30-09.00: Pojkarnas humör försämras allteftersom Frank försöker sno Filles leksaker och Fille rycker tillbaka dem med orden "dumma Frank". Den vakna förälderns humör försämras i ungefär samma takt. Vid 09-tiden brukar ljud- och irritationsnivån vara så pass hög att den sovande föräldern tvingas inse att det inte går att sova längre och kommer ut, till den vakna förälderns illa dolda glädje.
09.00-11.00: Jag och C försöker duscha, klä på oss och barnen, borsta tänder till höger och vänster, kasta i oss mer kaffe, lösa leksakskonflikter och förhindra Frank från att sätta igång tvättmaskinen/äta grus/byta tv-kanal/tömma garderoben/trilla ned från soffan/hälla ut Filles potta. Under tiden frågar Fille "vad ska vi göra idag" ungefär tusen gånger och kommer med alla möjliga önskemål om Gröna Lund, Junibacken, Gotland, Kina och annat skoj tills vi själva blir alldeles utmattade och ännu mindre sugna på att hitta på något än vad vi var innan. Frank är dessutom vid det här laget jättegrinig men inte alls sugen på att sova. Vi kastar i oss ännu mer kaffe.
11.00: En kritisk tid, då det gäller att hålla en riktigt grinig Frank vaken tills alla är påklädda och färdiga, sedan dänger vi ned honom i vagnen och lämnar lägenheten. Är vi hemma gäller det att hålla Fille sysselsatt och tyst så att han inte väcker Frank. Ingen dricker kaffe, då kaffemaskinen kan väcka Frank. Om telefonen ringer tittar vi på varandra med panik i blicken och rusar sedan för att svara. I ett ögonblick tror vi att vi har klarat oss, sedan hörs ett illvrål från sovrummet.
Eftermiddagen: Ägnas åt barnvänliga aktiviteter. Ibland är vi smarta och tar varsitt barn för att mötas upp senare. Ibland plågar vi oss själva med att försöka agera Glad Harmonisk Familj Som Gör Mysiga Saker Tillsammans. I båda fallen gör vi oss av med alldeles för mycket pengar. Och häller i oss ännu mer kaffe.
Sen eftermiddag: Vi kommer hem. Fille och Frank bråkar vidare om leksakerna i vardagsrummet medan jag och C försöker komma på vad man kan äta till middag som inte är hämtmat. Sedan följer den berömda "hell hour" då en trött förälder försöker att inte svimma av i soffan (eftersom han/hon har ansvar för att barnen inte har ihjäl sig själva eller varandra) medan den andra föräldern lagar mat med ett stort glas vin bredvid.
18.30: Färdigätna. Nu gäller det att hålla barnen sysselsatta och nöjda i en sista timme innan det är dags för alla läggningsritualer. Ibland går det bra. Ibland går det åt helvete. Lika spännande varje gång.
19.30-20.00: Frank badas, sedan pyjamas, välling, tandborstning, Trollmor och ned i säng. Oftast är Franks läggning ganska kort och smärtfri, vilket gör att den tröttaste föräldern får ansvara för den.
19.45-21.00: Fille badas, sedan pyjamas, macka, saga 1, saga 2, saga 3, tandborstning, kissning, läggning, letande efter ficklampan/gosedjuret/älsklingsboken, mammas godnattvisa (Trollmor), pussar och kramar, pappas godnattvisor (Byggare Bob-sången, Vyssan lull), fler pussar och kramar, rop på mamma att komma och kramas en gång till, rop på oss båda att bilen/boken/ficklampan är försvunnen, sedan plötslig tystnad.
21.00-21.30: Diverse återstående hushållssysslor.
21:30-23.00: En och en halv timmes ljuvlig egentid. Som går alldeles för fort och som inte läggs på några särskilt konstruktiva saker, utan snarare på att glo på Facebook eller skriva blogginlägg.

Nä, dags att borsta tänderna. Det är ju min tur att gå upp imorgon.

lördag, juli 25, 2009

Gotland, återblick: ägg

Det blev mycket ägg, inte minst på grund av min mammas och styvpappas LCHF-diet. En hel del av äggen kom från Mini-djur-gården där vi även var förra året. För 30 kr fick vi en salig blandning i vackra nyanser och vilt varierande storlekar. Andra raden framifrån består av kalkonägg.

Fille i radio

På Gotland besökte vi Gisslause Lammgård, som just den dagen bjöd på lammsafari samt möjlighet för de små barnen att klappa och mata "lammungarna" som det heter på gotländska. Strax efteråt fick Fille berätta vad han tyckte om det i P4 Radio Gotland:

Gotland, återblick: kvällspromenad

Jag återupptäckte vår Canon Ixus, som är en riktigt grym kompaktkamera.

Move over, Martha

Den här kvinnan gör helt sjukt fina cupcakes. Kolla in de Chanelinspirerade. Dessutom tar hon väldigt bra bilder. Nä, jag är inte alls avundsjuk.

onsdag, juli 22, 2009

söndag, juli 19, 2009

Keramikutflykt

Att semestra på Gotland med två små barn ger ingen vidare bloggenergi på kvällarna. Men ett litet inlägg bjuder jag på här, med bilder från Ulla Ahlbys underbara ateljé i Viklau. Ulla gör otroligt vackra och annorlunda kreationer i bland annat svartgods, en sorts svartbränd lera som får en nästan metallisk känsla. Vi har en liten samling hemma som sakta men säkert växer med varje besök.

Denna gång blev det en sådan här vacker burk med fiskfjällsmönster. Inte svartgods egentligen, men passar bra i samlingen. Hade gärna köpt denna skål också men då har man något att se fram emot nästa år.

lördag, juli 11, 2009

Loppisfynd


Var på drive-in-loppis på Täby Galopp med föräldrarna idag. Stort, brokigt, trångt och väldigt roligt.

Förutom en massa leksaker till barnen hittade jag denna vackra Arabia-vas med guldmotiv för 400 kr. Jag gick förbi den fyra gånger innan jag till slut insåg att jag var kär och skulle ångra mig ordentligt om jag inte köpte den.

Hos samma försäljare fyndade mamma en stor klassisk Aalto-vas från 60-talet – signerad – för bara 700 kr, vilket är bra mycket mindre än vad de nya kostar nuförtiden. Snyggt dessutom att pruta ned den från 850 kr. Själv blev jag så upphetsad av att min vas var kvar när jag skulle köpa den att jag helt glömde bort att pruta.

torsdag, juli 09, 2009

Sparapport

Tillbaka från Selma City Spa – utvilad och väldoftande.

Själva hot stone-massagen i sig var "bara" helt okej, då den kändes något upphackad. Inget fel på hudterapeuten – hon följde säkert massagebeskrivningen till punkt och pricka – men hon masserade en kroppsdel i taget, det vill säga vänster ben, vänster sida, vänster arm, höger ben, höger sida, höger arm, sedan över på mage där hela proceduren upprepades. Någon längre ryggmassage blev aldrig av. Dessutom var det ett evigt fipplande med handdukar varje gång hon bytte kroppsdel. Det kändes mer som en serie mini-massagebehandlingar än en helkroppsmassage.

Lyckligtvis vägde själva spaupplevelsen upp. Utöver behandlingarna är Selma City Spas utbud enkelt: en utomhuspool (varm och vackert klarblå), en bastu (gemensam), ett litet gym (som jag inte testade) och en lounge/bar-terass (under tak). Men vill man ha en stunds avkoppling mitt i stan med urban utsikt behöver man inte mer än så. Bäst var nog att få krypa upp i de hängande klotfåtöljerna på terrassen, nymasserad och insvept i både badrock och filt, och försjunka i sin bok med en latte bredvid och skön musik i högtalarna.

Tips: Just nu är det 30% sommarrabatt på behandlingarna (minst 50 min) under sön-tors. Spaentré ingår.

Spontanlyx

Några timmars egentid uppenbarade sig och nu är jag plötsligt på
väg till Selma City Spa med en lunchsmoothie i högsta hugg för att
få en hot stone-massage (som betalas med tre månaders
friskvårdsbidrag). Fick dessutom lite gott från rara Eleonora som
tack för en kasse bebiskläder. Det blir en skön eftermiddag, regnet
till trots.

måndag, juli 06, 2009

Stadions T-bana


(varför blir färgerna blekare här i bloggen än i iPhoto? någon som vet?)

söndag, juli 05, 2009

Stolta steg



Frank har idag upptäckt det absolut roligaste som finns: att gå själv. Kolla vilket leende.

Semesterläsning

Blev rekommenderad boken Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón för ett par månader sedan. Jag kan förstå varför folk gillar den men själv fastnade jag aldrig riktigt. Kändes som ett evigt tragglande och nystande med olika trådar hit och dit utan att det faktiskt hände någonting på riktigt. Det blev inte bättre av det faktum att jag sällan hittar tillfällen att sträckläsa, vilket nästan är ett krav för just Vindens skugga. Lade ifrån mig den när jag läst hälften.

Nu läser jag i stället Människohamn av John Ajvide Lindqvist och njuter av varenda sida. Hittills är den bättre än Låt den rätta komma in. Hoppas det håller i sig. Kvällarna har i alla fall blivit ohyggligt spännande, och inte på grund av alla kvarvarande jobbgrejer som jag egentligen borde sysselsätta mig med.

lördag, juli 04, 2009

Kärlek i duschen

En bra kroppsscrub gör mig lycklig. Den här från Kiehls är den senaste favoriten. Dryg, lagom rivig och inte alls uttorkande. Och doften! Åh! Jag vill bara äta upp mig själv när jag har använt den.