tisdag, november 30, 2010

Skicka vidare

Tack k från Osamlade tankar för att du tyckte att jag borde få en Beautiful Blogger-utmärkelse! Vad glad man blir. 

Förutom att kopiera och lägga upp ovanstående bild och länka till den som gett den ska man bjuda på sju saker om sig själv. Here goes:

1) Jag är 34 år och har ännu inget körkort. Men någon gång ska det väl bli av.
2) Jag är hemskt kittlig strax under skulderbladen vilket kan bli lite komiskt när jag får massage.
3) Det första albumet (eller snarare kassettbandet) jag köpte för egna pengar var Madonnas Like A Virgin.
4) Jag älskar kryptoniter. Tänk om de fanns i tandvänlig version. Då skulle jag äta dem varje dag. Jämt, till och med.
5) Något jag skulle vilja våga är att släcka levande ljus med bara tummen och pekfingret. Men eftersom det inte är någon jätteviktig grej att kunna låter jag bli.
6) Min första makeupprodukt var en Pierre Robert-mascara i kornblått, som jag fick av min mamma i julklapp. Åh vilken lycka.
7) Om jag var tvungen att byta utseende med valfri kändis skulle jag välja Cate Blanchett.

Och så ska jag välja sju andra bloggare att skicka vidare utmärkelsen till: fru A, Ingela, Akela's Lair, Ullemon, Elsa, Liv-Jenny och Sessan. Fina bloggar som verkligen förtjänar att uppmärksammas!

Vinterkväll

Jag behöver bara gå 30 meter från mitt kontor för att se detta. Ibland är Stockholm så bedövande vackert.

måndag, november 29, 2010

Dag 10 – Det här hade jag på mig idag

Top från Cedric Jaquemyn/Weekday, kjol och strumpbyxor H&M, grå knästrumpor Lindex tror jag.
Halsbandet är en present från Lisa och en mycket kär ägodel.
Även Frank ville vara med. Tröja från H&M, fläckar från diverse måltider, Darth Vader-masken lånad av storebror (och även den en present från Lisa), russin från Ica.

söndag, november 28, 2010

Dag 9 - Min tro

Jag är döpt enligt den romersk-katolska tron och har gått i brittiska skolor (och en kinesisk) där det sjöngs psalmer och bads böner, om än inte med någon större inlevelse. Under barndomen och framförallt tonåren gjorde jag ett flertal försök att komma närmare någon form av kristen gud, men det kändes som att ropa "hallå" i ett stort tomt rum och bara höra sin egen röst. Nu i efterhand förstår jag att min längtan efter en gud bottnade i att jag ville ha någon som fanns där, som kunde hålla mig i handen när allt var svårt. Jag ville helt enkelt inte känna mig ensam.

Med åren har jag gått från någon form av lös agnosticism till ren ateism. Jag är fast övertygad om att vi människor – och även slumpen – styr över våra liv, och att det inte händer ett skvatt när vi dör förutom att våra kroppar förmultnar och vi själva lever kvar i våra nära och käras minnen. Det är fruktansvärt skrämmande när man tänker på det – att det inte finns någon fortsatt existens efter döden – men det ger också livet en djup mening. Jag har bara en chans att göra mitt liv till något bra, och då är det lika bra att göra mitt bästa, hela vägen.

I och med att jag inte tror på något övernaturligt väsen som dikterar vad som är rätt eller fel känner jag desto större ansvar när jag funderar över och fattar egna moraliska beslut. Min devis är "what goes around, comes around". Är du genuint trevlig och omtänksam mot andra kommer du i gengäld inte bara att få ett trevligare bemötande, utan även uppleva att nya dörrar öppnas för dig, med nya möjligheter, erfarenheter och vänner. Det är inte ödet, eller karma, eller något annat hokuspokus – bara sunt förnuft. Och hittills har det funkat för mig. 

Så jag kör vidare på det konceptet och hoppas på ett långt, rikt liv som avslutas snabbt, smärtfritt och med en borgerlig begravning.

onsdag, november 24, 2010

Dag 7 - Min bästa vän

Lisa. Du är så klok, så glad, så smart, så empatisk. Du är generös med dig själv, med dina goda råd, med stora och små presenter och allmänt pepp, samtidigt som du inte drar dig för att säga ifrån när du tycker att något är fel. Du är den jag har ringt när hjärtat har gått sönder och jag inte har vetat ut eller in. Du bubblar och babblar och sprider glädje. Jag önskar att vi hann ses oftare – men det känns tryggt att veta att du finns där, alltid. Och att vi är gudföräldrar till varandras barn innebär också ett livslångt band, vilket jag är mycket, mycket tacksam för.

Svartvitt

De senaste dagarna har varit väldigt intensiva och först nu har jag fått andas ut lite grann (även om jag brottas med stor kreativ ångest inför en fotouppgift till nästa vecka). Passar på att lägga upp några bilder från mina studiopass med Jessica och Elsa.



måndag, november 22, 2010

Det här är nog ...

... Stockholms gladaste nästan-femåring (som fyller imorgon men blev uppvaktad av mormor, morfar, moster och gudfar ikväll). Äntligen, äntligen fick han Star Wars Lego-setet med General Grievous, som han önskat sig så mycket.
 Och lillebror fick en laserpistol. Som nog var det coolaste han sett på väldigt länge.
Lite assistans från gudfar Sten.

söndag, november 21, 2010

Fullspäckat

Tack C, det blev i alla fall en bra bild trots att vi glömde finkameran!
Denna helg: fotoworkshop, hemmafest med fotoklassen, fix inför Filles 5-årskalas (inklusiva bowling) med dagiskompisarna, genomförande av kalas, foto av Bokhora-gänget. Minst sagt intensivt.

Nu ska jag duscha och gå och lägga mig. Är tröttare än trött. "Ett inlägg om dagen"-projektet får helt enkelt vänta tills jag själv hunnit ikapp.

fredag, november 19, 2010

Dag 6 – Min dag

Snooze. Snooze igen. Pussar på varma gosiga Frank som hamnat mellan oss någon gång under natten. Fille är fortfarande febrig och vill bäddas ned i soffan under ett tjockt täcke framför morgon-Bolibompa. C:s tur att vabba idag.

Ovanligt usel lämning, kanske för att storebror inte är med idag. Aldrig roligt att lämna en Frank som gråter så förtvivlat. Dricker en tröstkaffe hemma innan jag tar bussen till min frilansplats i Gamla stan. 

Skriver ett brev till ett reklamutskick, jobbar på en textformulering som kunden ville att jag skulle justera, fakturerar för tidigare jobb.

Köper lunchmacka på Albert & Jack's (prosciutto, pecorino, fikon, membrillo) och äter på jobbet tillsammans med några av kollegorna.

Redigerar foton till nästa veckas inlämningsuppgifter. Lär mig lite om retuscharbete. Ganska nöjd med slutresultatet. Blir dock helt seg i huvudet av att pilla i Photoshop i över två timmar.

Packar ihop och hämtar Frank, som blir förvånad (det brukar vara C som hämtar) och glad och ger mig en helt underbar kram.

Väl hemma pussar jag på en inte lika febrig Fille, hänger en tvätt och sjunker ihop i soffan. Pojkarna turas om att ligga hos mig medan de ser på Bolibompa. Väldigt mysigt. Läser lite (Too Much Happiness av Alice Munro), sedan vill Frank att jag ska läsa ett par böcker för honom.

Fredagsmys med pizza och glass till efterrätt. Bad, kvällsmacka, saga och godnatt. Frank kryddar läggningen med ett härligt tvåårsutbrott – hans specialitet just nu – men C tar över och snart har han somnat.

Läser, slösurfar, fastnar framför Spiderman 3.

Somnar alldeles för sent, som vanligt.

torsdag, november 18, 2010

Dag 5 - Vad är kärlek?


Kärleken till mina barn, och hur den förändras och växer allteftersom de själva förändras och växer, är något jag reflekterar över dagligen. Inte för att jag blir klokare för det.

Jag älskade båda mina barn innerligt redan när de låg i magen. Kärleken som drabbade mig när jag såg dem för första gången var obeskrivlig. Och ändå älskar jag dem hundra, tusen gånger mer idag.

Det är absolut inte alltid kul att vara mamma. Jag har vid tillfällen mått rätt dåligt och haft enorma skuldkänslor för det. Men att föreställa sig livet utan dem går bara inte. De är värda allt, precis allt. Och det är både häftigt och skrämmande och smärtsamt och helt jävla fantastiskt att känna den kärleken.

VAB-pyssel

Bästa medicinen

... när man är (snart) fem år och lite småkrasslig. Bullen är hans eget verk dessutom.


Nattens skyhöga feber verkar ha släppt och aptiten är definitivt större än igår (förutom ovanstående beställning har det även gått åt tre clementiner och ett äpple) så vi håller tummarna för att söndagens femårskalas blir av. Och att lillebror inte också drabbas, såklart ...

onsdag, november 17, 2010

Dag 4 - Det här åt jag idag

Skönt med ett enkelt inlägg efter gårdagens som krävde både en hel del tid och mycket känslor. Ännu skönare när natten varit tuff och dagen seg. För tillfället försöker jag äta lite nyttigare, främst mer frukt och grönt, men just idag var temat comfort food.

Frukost: Kelloggs All-Bran med mjölk, juice (apelsin-blodgrape), macchiato
Förmiddagslatte
Ingen frukt – ajaj
Lunch: Big Mac med side salad och cola light
Eftermiddagslatte + 1 st Ballerina Kladdkaka vanilj som såg lite ensam ut
Ingen frukt – ajaj

Middag: indisk hämtmat – mangokyckling (där kom frukten in!) med härligt gräddig sås och vitlöksnaan (vitlök är väl nästan en frukt?)
Liten latte
30 min på gymet (nej inte mat men jag tyckte att det förtjänade att nämnas)

Alldeles strax: en clementin (ännu mer frukt! hej vad det går!)

tisdag, november 16, 2010

Dag 3 – Mina föräldrar

 Min pappa är en äkta livsnjutare. Under sina cirka 40 år på Atlas Copco jobbade han hårt för att komma dit han är nu, men han har alltid haft tid för musiken, ett rikt socialt liv och spännande resor. Han är nyfiken, opretentiös, optimistisk, kunskapstörstande och ivrig att dela med sig av alla sina upptäckter, från ny musik till hur det ser ut i Alaska till iPadens förträfflighet. Han är helt enkelt genuint hungrig på livet och det hoppas jag är en tillgång nu när han kämpar med en njurcancer som inte verkar så sugen på att släppa taget.

 Min mamma har många fina egenskaper. Den finaste, i mina ögon, är att hon alltid finns där. För mig, för mina systrar, för mina barn. Hon tröstar när jag själv känner mig som en usel mamma, och ger råd som jag aldrig tänkt på – utan att veta bäst. Hon uppmuntrar och engagerar sig i allt vi gör – utan att lägga sig i. Hon ser sina barnbarns finaste sidor och bryr sig inte om de jobbiga. Hon är så stolt över precis allt jag, mina systrar och våra barn gör, på äkta mammavis. Och jag är så stolt över henne.

 Min styvpappa kom in i mitt liv när jag var sex år. Han var den roligaste personen jag någonsin träffat och ganska snart bestämde vi att vi var bästa kompisar, vilket var precis vad jag behövde som nyblivet skilsmässobarn. Han lärde mig att cykla, att meta och hundra andra saker; senare bekantade vi oss med Mario, Zelda och andra essentiella delar av tv-spelsvärlden. Med åren blev han mer och mer en andra pappa, dock utan att någonsin göra anspråk på den rollen, och var ett tryggt stöd när tonårstiden var som jobbigast och jag inte tyckte att min mamma förstod mig. Han har betytt, och betyder fortfarande, otroligt mycket för mig. För våra barn är han inte Johan eller mormors man, utan helt enkelt morfar – och en helt underbar sådan dessutom.

Jag har även en styvmamma, som till skillnad från min styvpappa försökte ta på sig en förälderroll och då på ett sätt som kanske inte var helt idealiskt. Jag älskar henne, men hon är en mycket speciell person och nu i vuxen ålder ser jag inte riktigt henne som förälder. Dessutom har det här inlägget blivit väldigt långt, och jag är trött, så nu sätter jag punkt för det hela.

måndag, november 15, 2010

Dag 2 - Min första kärlek

Min första kärlek kom förhållandevis sent, efter en lång rad mycket passionerade men helt och hållet obesvarade förälskelser. Jag var 16 år och eftersom pappa bodde i Singapore var jag där hela sommaren. Under två veckor var även min svenska tjejkompis V med.

Genom någon bekant till min pappa hamnade vi på en dubbeldate med två killar i 17-årsåldern. Jag och V var rätt stissiga innan, med stora förhoppningar om romantiska utvecklingar. Och för en gångs skull lyssnade kärleksgudarna på oss. Dejten på Hard Rock följdes av ett biobesök någon dag senare. Och där, i biomörkret, fick jag min första kyss av Sam. Jag minns den fortfarande: min förvåning över att en killes läppar kunde vara så otroligt mjuka och framförallt den obeskrivliga lyckan över att någon äntligen, äntligen ville kyssa just mig.

Vi fortsatte att umgås alla fyra, oftast på kvällarna. Min pappa var inte helt förtjust i hur det hela hade utvecklats och tog Det Där Snacket med mig (väldigt, väldigt awkward). Det var rätt tänkt. För varje gång jag och Sam sågs blev hånglet lite mer avancerat och händerna fick upptäcka nya spännande geografiska områden. Vi var lika oerfarna båda två så varje framsteg var omvälvande. Och han var fin, och snäll, och rolig, och omtänksam.

När V hade åkt hem blev det ännu mer allvar mellan mig och Sam. Sista kvällen som vi sågs – jag skulle åka någon dag senare – bestämde vi oss för att ta det där slutgiltiga steget. Det gjorde ont, men det var helt okej. Och jag var i himmelriket efteråt. Jag minns att jag skrev i min dagbok (nu kommer skämskudden fram) att jag hade blivit kvinna. Jag var så glad att jag hade gett bort min allra mest dyrbara gåva till en sådan fin kille.

Som aldrig hörde av sig efter det. Någonsin.

söndag, november 14, 2010

Dag 1 - Presentera dig själv

- Född 1976 i Montréal, Canada. Pappa är från Belgien och mamma från Finland.
- Rödhårig redan som bebis.
- Skilsmässobarn.
- Två systrar, en hel och en halv. (Fast bara på pappret. Båda är lika viktiga för mig, dvs enormt.)
- Har engelska som modersmål men tänker och talar bäst på svenska (förutom när jag räknar).
- Uppväxt i Stockholm, Singapore och sedan Hongkong, på grund av pappas jobb. Som 13-åring flyttade jag tillbaka till Stockholm för att bo med min mamma igen.
- Gick i sju olika skolor mellan 6 och 13 års ålder, något jag hoppas att mina barn slipper.
- Blev mer eller mindre mobbad under större delen av grundskolan, något jag också hoppas att mina barn slipper. 
- Ville bli art director. Blev i stället copywriter. Nåja. Har flaxat lite mellan reklambyråer, frilansande och inhouse men trivs bäst med att vara egen.
- Träffade min man 2003. Gifte mig med honom 2005. Två månader senare kom vår son Filip. Och 2008 kom hans lillebror Frank.
- Upptäckte systemkameran våren 2009. Går nu en deltidsutbildning med drömmen om att kunna göra fotointresset till en del av min arbetsdag.

Älskar: Min familj. Min kamera. Chokladfabrikens lakritskola. Att vara småfrusen och krypa ned mellan rena lakan. Apple-produkter. Att cykla. Anklever och mogna franska ostar. Fräknar. Färger. Brunch. Skräckfilmer. Bullterriers. Gotland. Lyxiga badprodukter. Sovmorgon. Rostat rågbröd med mycket smör. Att klara av något jag varit rädd för.

Ogillar: Januari. Februari. Schlager. Filmjölk. Stilfascism. Försöker för övrigt att inte dissa för mycket; life's too short.

1-30

Okej jag hakar också . Dock enbart för att ge blogginspirationen en kick, inte för att ge mig själv någon press. Vilket innebär att om det inte skulle bloggas någon extrahektisk dag så är det faktiskt inte hela världen. Jag tar igen det sedan.

Dag 01 – Presentera mig själv
Dag 02 – Min första kärlek
Dag 03 – Mina föräldrar
Dag 04 – Det här åt jag i dag
Dag 05 – Vad är kärlek?
Dag 06 – Min dag
Dag 07 – Min bästa vän
Dag 08 – Ett ögonblick
Dag 09 – Min tro
Dag 10 – Det här hade jag på mig i dag
Dag 11 – Mina syskon
Dag 12 – I min handväska
Dag 13 – Den här veckan
Dag 14 – Vad hade jag på mig i dag?
Dag 15 – Mina drömmar
Dag 16 – Min första kyss
Dag 17 – Mitt favoritminne
Dag 18 – Min favoritfödelsedag
Dag 19 – Detta ångrar jag
Dag 20 – Den här månaden
Dag 21 – Ett annat ögonblick
Dag 22 – Det här upprör mig
Dag 23 – Det här får mig att må bättre
Dag 24 – Det här får mig att gråta
Dag 25 – En första
Dag 26 – Mina rädslor
Dag 27 – Min favoritplats
Dag 28 – Det här saknar jag
Dag 29 – Mina ambitioner
Dag 30 – Ett sista ögonblick

torsdag, november 11, 2010

Studio

Igår övade jag grundläggande studiofoto med Jessica. Förutom att bli kompis med utrustningen skulle jag lösa en uppgift till nästa vecka. Jessica var både otroligt bekväm och påhittig framför kameran och vi tog över 500 bilder. Nu gäller det bara att välja ut de som jag ska presentera ... inte helt lätt. Men här är en som jag tycker blev fin, i alla fall med tanke på att det är en av mina allra första egna studiobilder.

Fler bilder kommer nästa vecka!

tisdag, november 09, 2010

4

Det var länge sedan det listades. Har sett denna hos flera andra bloggare, så jag kapar den själv.

4 TV-program jag ser
Svår fråga. Just nu ser jag sällan på tv, jag har på tok för mycket annat att göra. Men jag fokuserar på det jag skulle vilja se om jag hade mer tid.
1. Boardwalk Empire
2. The Wire
3. Six Feet Under (ja jag har lyckats missa den helt)
4. Solsidan – kommer helt klart att följa den nya säsongen när den går

4 saker jag gjort idag
1. Pussat på mina barns magar. Herregud vilka gosiga magar.
2. Lärt mig om olika färgrymder och färgprofiler.
3. Hatat snöslask med en passion som borde ha smält bort rubbet.
4. Fått höra av Fille att blåvalen är världens största djur. Och blivit glad åt att han kommer att få lära sig så mycket häftiga saker.

4 saker jag längtar efter
Också svårt. Jag har fullt upp med att hantera nuet, som faktiskt är väldigt roligt i sig. Men några andra roliga saker att se fram emot är:
1. Filles reaktion när han får reda på att hans femårskalas kommer att hållas på Birka Bowling.
2. När Frank har kommit igenom sin tvåårstrots. Är lite trött på hans explosiva utbrott, speciellt på nätterna.
3. Restaurangmiddag med min mamma och lillasyster på söndag.
4. Att få fota Sessan imorgon, i Berghs fotostudio! Inte minst för att det var lite för länge sedan vi sågs.
 
4 saker på önskelistan
1. Tid.
2. Skulle vanligtvis sukta efter diverse feta objektiv men just nu får jag låna rätt trevliga sådana av Berghs. Så vad gäller fotoutrustning skulle en reflexskärm (vit/silver/guld) sitta fint.
3. Detta, den främsta inspirationen till titeln på min fotoblogg, även om raderna är Leonard Cohens. Kanske köper jag det när jag är färdig med utbildningen. Som en examenspresent till mig själv, liksom.
4. En snygg vit klocka. Typ den här. Har fått en thing för snygga vita klockor.

4 personer jag utmanar
Vem som helst som känner för det.

Ned och upp

Åh vad jag hade hoppats på att få med någon av mina bilder i Metro Photo Challenge-finalen. Inte så att jag verkligen förväntade mig det, men hoppas får man ju göra och det hade varit så himla roligt. Så besvikelsen var hyfsat stor i morse när jag konstaterade att ingen av bilderna hade kommit till final. (Den bittra, barnsliga sidan hos mig noterade att det var lite väl många bilder på gulliga barn och knasiga djur.)

Men! Säg den besvikelse som varar för evigt. Förra veckan gjorde jag ett litet gratisuppdrag för ett politiskt parti och idag kontaktade de mig för att fråga om jag ville fota dem under ett möte som de ska hålla imorgon. Inte nog med det – denna gång får jag fakturera. Mitt första betaluppdrag!

Sist men verkligen inte minst: jag kom hem till ett superfint vykort från en väninna som ville hälsa att jag tar fina bilder. Blev alldeles varmlycklig. Tack L-J. :)

måndag, november 08, 2010

På ytan

D700, 50 mm, f/4, 1/2500
I fredags åkte jag ut till vackra Tyresta Nationalpark. Lånade en D700 + 14-24 mm av skolan och kompletterade med min egen utrustning: D90 + 16-85 mm + 50 mm. Allt användes. Vidvinkellinsen var superkul att använda. Det blir inte sista gången jag testar den.

Just den här bilden är jag själv lite kär i, tycker den känns nästan som en akvarellmålning. Fler bilder från Tyresta finns här.

onsdag, november 03, 2010

Provbilder

Lånade en av skolans kameror, en Nikon D700 (fullformat), för att testköra tillsammans med mitt eget 50mm/1.8-objektiv. Hann inte fota så mycket som tänkt på grund av vädret och på tok för litet minneskort men kameran kändes klart trevlig.
Ska låna samma kamera med ett 14-24 mm över helgen. Har aldrig testat vidvinkel, ska bli kul.