lördag, januari 29, 2011

Baddags

Ja, det går att klämma ned två hyfsat stora ungar i en liten badbalja. De kanske inte blir så rena som man tänkt sig, men de har desto roligare.

onsdag, januari 26, 2011

Nytt x 2

Ny frisyr – same same but different, precis som det brukar vara. Väldigt kort på sidorna och baktill, dock med de långa delarna kvar.
Och nytt kontor (hos samma sköna gäng, men numera ute i Hammarby Sjöstad). Med en ny, lite längre men vacker resväg till och från jobbet, som ger sådana här fotomöjligheter:

torsdag, januari 20, 2011

Dålig start

Igår: illamående, oroväckande bubblande mage, trött och hängig hela dagen. Tack och lov bröt det inte ut i ordentlig magsjuka.

Idag: mensvärk, fortsatt trötthet, en gnällig Frank som väckte oss väl tidigt och lite för mycket jobb att ta itu med med tanke på nämnda omständigheter.

Och när jag lämnade barnen på dagis fick jag reda på att det hade blivit fel med informationen från skolan där Fille förhoppningsvis får börja till hösten. Dels var informationskvällen i tisdags (och inte den 18 februari), dels är det öppet hus för barnen idag mellan 9 och 12, tillsammans med föräldrarna. Som tur var hade C möjlighet att rusa dit med Fille.

Nu har jag fått mitt kaffe och ska ta tag i den här arbetsdagen. Wish me luck.

tisdag, januari 18, 2011

Ljus och skugga

Idag var det terminens första fotolektion. Jag har verkligen saknat fotokursen under julen! Idag tog vår ljussättningslärare Ivar fram blyertspennor, ritkol och papper samt varsin remsa med rutor i en gråskala. Uppgiften var att rita av den och försöka komma så nära de olika nyanserna som möjligt. Flera gånger. Väldigt knepigt.
Efter det ljussatte vi några kartonger och stolar och fick i uppgift att rita av dem. Vi fick 5-10 minuter på oss varje gång. Som barn och tonåring älskade jag att teckna men jag har inte gjort det seriöst sedan dess bortsett från någon enstaka krokilektion. Det kändes otroligt roligt att få återupptäcka känslan av att vara totalt fokuserad på linjer, former och skuggor och sedan se att resultatet faktiskt inte blev så illa.
Uppgiften till nästa gång är att ljussätta och teckna av ett föremål hemma och sedan fotografera det i samma ljus för att jämföra. Skitkul!

lördag, januari 15, 2011

Dagens fynd

Idag var vi på Galleri Kontrast för att titta en sista gång på Pieter ten Hoopens utställning med utvalda fotografier. Allt var till salu i begränsad upplaga – de mindre för 1000 kr, de större för 2000 kr. Som hittat! Vi fastnade för en mindre print på dessa tre pojkar, ur det mörka men oerhört vackra bildreportaget från trailerparksamhället Hungry Horse, Montana.

Det var lite synd att de inte tog med ett större antal bilder från Hungry Horse, för det finns mycket där som jag hade kunnat tänka mig betala 2000 kr för. Eller kanske bra ändå, eftersom jag bara hade känt mig frustrerad över att inte kunna köpa mer än ett eller två verk. Jag får hoppas på en bok i stället.

Galleri Kontrasts kommande utställning "Jag och mitt djur" verkar också intressant – Pieter ten Hoopen har dessutom varit med på ett hörn även där. Älskar verkligen bilden på renarna.

tisdag, januari 11, 2011

Fotoflyt

Ibland fotar jag mer, ibland mindre. Just nu är det mer.
Se de kompletta bildserierna på min fotoblogg.

söndag, januari 09, 2011

Hej då julgran



Det var mysigt att ha dig här, men nästan ännu skönare att ta farväl. Plötsligt blev vardagsrummet luftigare, ljusare och allmänt trevligt att vistas i.

Vi ska minnas dig med en sista bild.
(Note to self: Vattna granen ända till slutet nästa år i stället för att ge upp vid nyår.)

torsdag, januari 06, 2011

Ett foto om dagen

Med tanke på hur det går med min 1-30-utmaning (jag tror jag är halvvägs efter två månader) känns det på ett sätt helkorkat att ta mig an ett nytt projekt, det klassiska "ett foto om dagen"-konceptet. Men en ny fotografvän tyckte att jag borde köra det som motvikt till allt annat fotande, där jag gärna vill prestera så bra som möjligt. Här gäller det helt enkelt att fånga en känsla, ett ögonblick, ett ljus – det spelar ingen roll om tekniken suger, bara man tar något som känns tillräckligt intressant för en själv och kanske även för andra. 

Nu har det bara gått tre dagar men visst är det kul. Det kommer nog att bli en hel del sista-minuten-självporträtt, men å andra sidan vill jag bli bättre på just självporträtt så det gör inget. Dessutom är det här ett sätt för mig att komma igång med Flickr.

Den som vill följa projektet kan klicka här. Kommer även att lägga upp en och annan bild här på bloggen, förstås.
6 januari

onsdag, januari 05, 2011

Night vision

Now I watch you falling into sleep
watch your fist uncurl against the sheet
watch your lips fall open and your eyes dim
in blind faith

I would shelter you
 
and keep you in light
but I can only teach you
night vision

En av de vackraste låtarna jag vet. Kom att tänka på den ikväll när Frank somnade alldeles intill mig.

Lyssna gärna på den här.

Sovmorgon