lördag, juli 15, 2006

Nästan som havregrynsgröt

BrunchGirl + make bjöd på – surprise, surprise – brunch idag. Bland annat stektes nästan tre dussin äppelpannkakor från den utmärkta boken Brunch – läckert för lediga dagar som Bling Bling Girl tipsade om (tack!). Hoppas det inte strider mot några copyrightregler att återge just det receptet (med mina egna ord, då jag inte orkar gå och hämta boken):

Äppelpannkakor med lönnsirapssmör
(3 pers, ca 10-12 små pannkakor (inte 18 som det står i boken))

3,5 dl vetemjöl special
1,25 dl socker
1 tsk kanel
1 ägg
2,25 dl mjölk
2 äpplen, skalade och rivna
1 tsk smör

85 g smör
3 msk lönnsirap
(jordgubbar)

Pannkakorna
Blanda vetemjöl, socker och kanel i en stor bakskål. Vispa ägg och mjölk i en annan skål. Gör en grop i mjölbunken och häll ned äggblandningen i gropen. Rör försiktigt ihop alltihop till en tjock smet. Tillsätt de rivna äpplena.
Värm en teflonpanna och smält smöret. Lägg ut 2-3 klickar smet i pannan och låt dem stekas på medelhög värme i ett par minuter tills de blir gyllenbruna på undersidan. Vänd och stek någon minut till.
Stek resten av pannkakorna utan smör så får de en jämn och fin yta.

Lönnsirapssmör
Smält smöret i en kastrull, rör ned lönnsirap och servera till pannkakorna. Komplettera gärna med färska jordgubbar.

Och självklart är pannkakorna jättenyttiga, de innehåller ju frukt.

Inga kommentarer: