söndag, september 21, 2008

Lantlig oas för ett litet stadsbarn

En av de bästa grejerna vi hittade på med Fille på Gotland var ett besök hos Mini-Djur-Gården.

På den lilla mysiga gården finns höns av många olika slag, ankor, gäss, kaniner och en gris. Ett besök måste bokas i förväg, och under turistsäsongen får man vara ute i god tid. Varje familj får en egen guidad visning och barnen får hjälpa till att mata de olika djuren och klappa kaninerna.

Har man tur är det ägarinnan Inger – en riktig eldsjäl och helt fantastisk med barn – som håller i visningen. Hon är mån om att allt ska ske på djurens och barnens villkor. De vuxna får titta på men är strängeligen förbjudna* att tillrättavisa barnen eller hetsa dem att göra saker som de inte vill/vågar. Vi tyckte det var roligt både att titta på alla djur och att se hur en nyvaken och ättikssur Fille blev alltmer nyfiken, modig och engagerad.

Vår visning skulle ta en och en halv timme men vi fick en massa bonustid (en fördel med att vara där under lågsäsong). Som trevlig avslutning fick vi köpa färska ägg – sex olika hönsägg och tolv vaktelägg för totalt en tjugolapp.


Ett besök kostar 70 kr/barn och 40 kr/vuxen. Rekommenderas å det varmaste. Den som tillbringar sommaren på Gotland har dessutom möjlighet att hyra en sommarkanin, med bur och alla tillbehör.

* Edit: Inger mailade mig och tackade för blogginlägget, men poängterade att det där med "strängeligen förbjudet" inte riktigt stämde – det handlar mest om just när barnen får klappa kaninerna. Djuren tål visst mer än vad föräldrarna ofta tror och då kan det bli dubbla budskap. Men rent allmänt tycker jag att man som förälder gott kan lita på att Inger tar väl hand om ens barn.

Inga kommentarer: