fredag, januari 01, 2010

Nyårsfirande

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i nyårsfirande. Jag gillar inte att ett år tar slut alldeles för snabbt, jag gillar inte alla upptrissade förväntningar på kvällen, jag gillar inte att ta mig hem mitt i natten i arktisk kyla bland massor av fulla människor. Alex Schulman fångar ångesten ganska exakt.

I år var jag dessutom trött och sur efter att ha sovit dåligt två nätter i rad, så festhumöret var verkligen inte på topp. Men kl 15 stod vi i Hötorgshallen, utan barn (outsourcade till deras mormor), och valde ut det vi tyckte verkade gott och enkelt. När vi kom hem fick jag lägga mig en stund medan C städade upp i köket och förberedde maten.

Kl 19 klev jag upp, tog en dusch och fixade mig. Hittade denna klänning på rean, är väldigt nöjd med den!

Sedan var det dags att korka upp champagnen. Vår policy är att dricka den goda champagnen till maten när man fortfarande har vett att uppskatta den.

En Gosset Brut Grande Réserve, efter Jens Dolks rekommendation i SvD. Vi ville gärna testa något nytt men kunde tyvärr konstatera att hans och vår champagnesmak skiljer sig en del. Den här var absolut godkänd men lite för syrlig och inte med alla de brödiga och nästan marsipanaktiga toner som vi gillar.

Sedan var det dags för mat. Mycket lyx för pengarna – totalt sett gick maten på en dryg femhundring. För två! Vi inledde starkt med anklever med sockerkokta gröna äpplen.

C skötte pilgrimsmusslorna med militärisk precision.

Och goda blev de! Smörstekta med citron, salt och peppar. Mer behövs inte.

Nästa rätt gjorde sig inte så bra på bild men var också himla god. Melanders laxqueneller i vinsås med västerbottenpaj till (också Melanders). En laxroulad med löjrum irrade sig in men kändes lite malplacerad i sammanhanget.

Avslutningen: En helt perfekt panna cotta (signerad Carl), med en ljuvlig halloncoulis till.

Till maten valde vi att lyssna på bloggerskan Malin Collins playlist med hennes 00-talsfavoriter. Bra låtar som lyfte kvällen ännu ett snäpp. Efter det var vi så nöjda och glada att vi bestämde oss för att haka på en fest vid S:t Eriksplan. På med lite läppstift.

År 2010 skålades in med Jessica och hennes Marcus. Vi blev alldeles lagom fulla. Och vi lyckades hitta en taxi när vi skulle hem. En helt perfekt kväll, med andra ord.

God fortsättning på er alla! Ha ett alldeles fantastiskt 2010!

11 kommentarer:

Ingela sa...

Gott Nytt År till dig också! Låter onekligen som en perfekt nyårsafton!

Min blev också bra efter förra årets besvikelse då kräksjukan slog till dagen innan nyår. I år valde vi att hoppa över den årliga nyårsfesten och bara vara hemma på tu man hand maken och jag. Lagade femrätters middag, summerade decenniet och pratade om våra förhoppningar inför det kommande året. Mycket mysigt. Hade gärna ätit och druckit en del på er meny men det får vänta till nästa år då jag är gravid nu...

Allt gott inför 2010, ser fram emot att följa din blogg vidare!

Alison sa...

Visst är det skönt när nyårsfirandet blir lyckat. Och grattis till magen! Och vad gäller anklever och champagne - se till att ha en liten laddning hemma till när bebisen är ute. Då smakar det ännu godare ...

Gott nytt år på dig med! Och kul att du gillar min blogg, det gör mig glad! Bloggar du någonstans?

k sa...

Läste också herr Sculmans inlägg o tycker verkligen att han träffar mitt i prick. Ert firande ser dock enormt tjusigt och flärdfullt ut; ett firande att glömma den där ett-år-närmare-graven-känslan i! Och vilken fin klänning!

Alison sa...

Tack! Klänningen var ett riktigt fynd, och det är aldrig fel med en till LBD i garderoben!

fru a sa...

det låter som en helt perfekt nyårsafton faktiskt. gott nytt år!

Alison sa...

Gott nytt år på dig med, fru A! :)

Ingela sa...

Jag har faktiskt just tagit upp min blogg som varit avsomnad sen i maj. Får se om den lever vidare nu... På http://allispretty.blogspot.com hittar du mig och mina tankar.

Alison sa...

Åh, roligt! Har lagt till i min Google Reader nu. :)

Red Scream sa...

Gott nytt 2010 till er alla! Maten såg ju supersmarig ut :-)

Alison sa...

Tack U! Ja vi var väldigt nöjda med tanke på både pris och ansträngningsnivå. Er nyårsmeny verkade också himla lovande!

Malin sa...

Gott nytt år! Vilken fantastisk middag! Och kul att ni gillade playlisten.