tisdag, februari 09, 2010

Skönhetsfavoriter just nu: hudvård

Sedan jag slutade med p-piller för sju år sedan har min yttorra blandhy varit otroligt känslig för hormonsvängningar. När det har varit som värst har jag fått stora läskiga jättefinnar på hals och käklinje, och en massa små pluppar i T-zonen.

Jag har inte hittat någon hudvårdsserie som ger mig felfri hy, men md formulations är den som har kommit längst. De stora ilskna vulkanutslagen har ersatts av mindre, enstaka finnar som dyker upp kring mens och försvinner tämligen snabbt. Plupparna har blivit betydligt färre till antalet och lättare att handskas med. Och det bästa av allt är att huden aldrig någonsin känns torr och vinterfnasig, utan är mjuk och smidig i alla väder.

Den magiska ingrediensen i md formulations hudvård är glykolsyra, en typ av AHA-syra (alpha hydroxy acid) som ger en lätt exfoliering och höjer fuktnivån i huden. Det kan låta läskigt med syra i ansiktet, och det finns serier som man absolut ska akta sig för, men md fungerar till och med på känslig hud. Jag har gjort ganska många AHA/BHA-penslingar på jobbet och huden blir inte alls irriterad (även om det kan pirra en del under de minuterna som penslingen verkar) – snarare blir den alldeles underbart mjuk och slät. Perfekt inför en fredagsafterwork.

Favoritprodukterna då? Facial Cleanser och Face & Body Scrub är riktiga stapelvaror som jag inte gärna byter ut mot något annat. Rengöringen har en aning exfolierande glykolsyra i sig och gör att huden känns ren och mjuk utan att strama. Och scruben! Åh! Den gör underverk för skrovlig eller trött hud, för knottriga armar och pluppig rygg. Fuktcremen Moisture Defense Antioxidant Creme funkar både dag- och nattetid och Clearing Complex-produkterna (serum och ansiktmask) ger bra hjälp mot lokala finnattacker.

Jag skulle kunna räkna upp fler md-produkter men vill inte att det här inlägget ska uppfattas som ren reklam. Däremot har jag även några favoriter från andra märken:

Estée Lauder Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher – ett lätt exfolierande serum som slätar till huden och ger en riktigt skön sammetsyta. Plus för den gudomliga citrusdoften.

Carita Intense Smooth-Out Micro-Peel – en kombinerad peeling och fuktmask som "suddas" bort med fingrarna, vilket gör att den släpper ifrån sig en massa sköna hudvänliga oljor.

L'Oréal DermaGenesis dagcreme med SPF 15 – en superbra budgetdagcreme med inbyggd SPF. Lätt, skön, ger bra fukt och inga finnar.

4 kommentarer:

Ingrid EM sa...

MD Formulations låter absolut som ett märke värt att testa. Har för mig att jag sett det på NK.
Nu blev jag också påmind om att jag hade tänkt lägga en ansiktsmask ikväll. Tack! :)

Alison sa...

Jag är inte hundra på om det finns på NK, men jag vet att det finns på Åhléns City.

Vad använder du för ansiktsmask, Ingrid?

Per Edman sa...

Jag har använt md formulations tidigare, köpt på Åhlens och måste säga att jag föredrar Paula's Choice av två skäl:

1. md formulations sticker och retar min hud, även om det bara är lite grand. Paula's gör det inte. Effekten är densamma, styrkan är densamma, men Paulas medium (lotion/gel/serum) är mer mildrande och innehåller ingen alkohol.

2. För priset av en enda md formulations cleanser får jag 12oz rakgel, 8oz BHA 4%, 8oz AHA 10% och 8oz antioxidant hudlotion.

Dessutom, åtminstone enligt Paula, så är hela konceptet med en aktiv (AHA/BHA) cleanser lite galen - du spolar bort effekten ner i avloppet (eller på torkservetter, eller vad man nu föredrar) när effekten blir bättre, och mildare, om du använder det under fuktighetskräm över lång tid.

Själv måste jag ta till BHA för att rensa ut porerna i ansiktet men använder AHA på förhårdnader. Det funkar utmärkt, när jag kommer ihåg det. :)

Alison sa...

Ja jag är själv väldigt nyfiken på Paula, har förstått att det är bra grejer. Det har dock inte blivit av att jag har beställt, men jag ska nog göra en testbeställning snart för att jämföra.