måndag, mars 29, 2010

Om att skapa framtida doftminnen

Det var över två år sedan som jag senast köpte eller fick en parfym. Jag älskar min Estée Lauder Private Collection Tuberose Gardenia, för att inte tala om ljuvliga Marc Jacobs Essence (min bröllopsparfym), men de kan ibland kännas lite väl lätta och somriga. Mina övriga parfymer är i sin tur lite väl tunga för dagligt bruk.

Jag gick därför på jakt efter Den Där Doften: sensuell utan att vara tung, blommig utan att vara för söt eller flickaktig. Doften som man vill att ens barn minns och älskar om tjugo-trettio år, precis som jag minns och älskar Nina Ricci L'Air du Temps, som är min egen mamma. Och gärna något som inte alla andra bär.

Efter flera månaders botaniserade med väldigt många misslyckade (eller rentav motbjudande) dofter på insidan av armen, hittade jag till slut Keiko Mecheris vackra doftsamling. Den som träffade mig som en pil i hjärtat var Damascena, en varm, rosig doft med lagom mycket tyngd, och oerhört kvinnlig. Jag gick tillbaka några dagar senare för att prova den igen. Och veckan därpå. Och veckan efter det. Efter ungefär åtta gånger insåg jag att det nog vore mer praktiskt att köpa en egen flaska.

Vi får se om den är The One; fråga mina söner om tjugo-trettio år. Jag älskar den just nu i alla fall, och Fille håller med.

4 kommentarer:

Ingela [All is pretty] sa...

Jag har också en bröllopsparfym som nu efteråt enbart används för speciella tillfällen ihop med maken (och han har också en), det är verkligen ett genialiskt sätt att skapa doftminnen och återuppleva saker!

Blir nyfiken på din nya parfym, ska se om jag kan provlukta på den någonstans. Själv fick jag en ny parfym av maken i julas som jag gillar mycket, Femme från Hugo Boss, ganska blommig men samtidigt väldigt lätt. Annars har jag snöat in på Romance från Ralph Lauren (är det väl?), det kommer nog att vara den som blir Nils och Trollets "mammadoft" från uppväxten...

Alison sa...

Ingela: Romance är fin! Och vad smart att spara bröllopsparfymen till speciella tillfällen, så långt tänkte inte jag ... men den ger mig ändå lyckliga associationer.

Lisa sa...

åh! jag har också ääääntligen köpt ny parfym. Har haft CLEAN forever men när senaste flaskan krashade i golvet ungefär i samma veva som jag blev gravid så brydde jag mig inte om att köpa ny då
1. allt luktade kiss pga gravidhormonerna
2. jag ville inte lukta parfym med bebisen
3. jag kunde inte hitta någon som jag blev lika kär i som Clean. (och tidigare kärlekar: Costume National och She by georgio Armani)

sniffade en miljard gånger på Byredos Bal D'afrique men den var bara NÄSTAN rätt. så kom den:
Blanche by Byredo.
när sen charlotte fick den på sin 30års fest så insåg att jag måste ha den.
köpte den idag. hade 400bagis i presentkort och 300kr i bonuspeng så det blev inte ens dyrt.
Kvinnan bakom NKs parfymdisk sa att Blanche är den parfym som ligger närmast clean av alla de parfymer de har.
hahahaha...

Alison sa...

Grattis till Blanche, den är underbar! Det var nära att jag själv föll för den men jag visste att du sneglade på den och jag ville inte ha samma parfym som två av mina väninnor.

Kom bara ihåg att inte använda Blanche om du skulle få för dig att bli gravid igen ... :)