tisdag, januari 18, 2011

Ljus och skugga

Idag var det terminens första fotolektion. Jag har verkligen saknat fotokursen under julen! Idag tog vår ljussättningslärare Ivar fram blyertspennor, ritkol och papper samt varsin remsa med rutor i en gråskala. Uppgiften var att rita av den och försöka komma så nära de olika nyanserna som möjligt. Flera gånger. Väldigt knepigt.
Efter det ljussatte vi några kartonger och stolar och fick i uppgift att rita av dem. Vi fick 5-10 minuter på oss varje gång. Som barn och tonåring älskade jag att teckna men jag har inte gjort det seriöst sedan dess bortsett från någon enstaka krokilektion. Det kändes otroligt roligt att få återupptäcka känslan av att vara totalt fokuserad på linjer, former och skuggor och sedan se att resultatet faktiskt inte blev så illa.
Uppgiften till nästa gång är att ljussätta och teckna av ett föremål hemma och sedan fotografera det i samma ljus för att jämföra. Skitkul!

2 kommentarer:

Liv-Jenny sa...

roligt! Den där övningen har man tragglat många gånger dock oftast i färg. Man kan bli precis galen på Rött. Att måla från ljust röd till mörkt röd utan att få till rosa kan driva en även färgblandningsexpert till galenskap! Du är ju du duktig på att teckna btw! Ha en bra dag!

Alison sa...

Tack L-J! En teckningskomplimang från dig värmer lite extra! :)